Voeding

Iedereen heeft voeding nodig om te kunnen overleven. Waar onze voorouders nog hard aan het werk moesten om hun dagelijkse portie bij elkaar te rapen, worden we tegenwoordig dag in dag uit blootgesteld aan een enorme overvloed aan voedsel en ingrediënten van over de hele wereld. Het is niet eenvoudig om uit al dat aanbod gezonde én duurzame producten te kiezen. Daarvoor moet je eerst weten waar je voedsel vandaan komt, hoe het groeit, geteeld of verbouwd wordt, hoe het in de winkel belandt, en wat het uiteindelijk in je lichaam doet. Hieronder vind je een overzicht van lesmateriaal over alle aspecten van het thema 'voeding'.

 

Lespakket 'Voedsel uit de zee in de stad'

In dit lespakket worden leerlingen meegenomen op de ontdekkingsreis van het afstudeerproject van een groep studenten. Ze worden uitgedaagd om hun ogen te openen voor voedsel in hun eigen buurt en na te denken over de wereld van de visserij. In een vijfdelige lessenreeks komen vragen aan bod als: waar komt mijn eten vandaan? Wat is een duurzame voedselkeuze? Waarom zijn er regels nodig in de visserij? Kun je beter wel of niet paling eten? En hoe moet je toekomst van voedsel eruit zien? Deze lesmodules hebben als doel de leerlingen met een andere blik naar hun voedselomgeving te laten kijken en hen te inspireren om mee te denken over de toekomst van voedsel. De lessenreeks sluit het beste aan op de volgende niveaus:  2havo/vwo, 2 vwo, 3 havo en 3 vwo.

- Lesmodules

- Ouder/docenthandleiding

 

Lactose, een niet te verteren onderwerp

Practicum waarin leerlingen onderzoek doen naar de werking van lactasecapsules. De eenvoudige materialen, lactasecapsules en teststrookjes, kunnen naar de leerlingen worden opgestuurd om het onderzoek thuis uit te voeren. 

- Instructies lactaseonderzoek 

 

Schimmels eten

In de vochtige herfst zie je ze weer overal: paddenstoelen! Vergeleken met inwoners van andere landen in Europa, zoals Polen, Duitsland en Frankrijk, weten de meeste Nederlanders maar weinig van de veelsoortige schimmels in de bossen en bermen. Dit komt vooral, omdat het in Nederland niet gebruikelijk is om in de herfst de bossen in te trekken om paddenstoelen te gaan plukken. Het is zelfs verboden. Dit betekent echter niet dat er niks over te leren valt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het lesmateriaal schimmels eten.

- Schimmels eten

- Docentenhandleiding schimmels eten