Leren over vaccineren

Bestel vernieuwde lessenserie Leren over Vaccineren
Leerlingen van 12-17 jaar vormen de jongste lichting in de vaccinatiecampagne tegen HPV. Een mooi context om de ins en outs van het humaan papillomavirus te bespreken en de biologie achter vaccinaties. Samen met een groepje docenten is het Leren over vaccineren lesmateriaal weer helemaal up te date en sluit het aan bij de nieuwe HPV-campagne en de situatie rondom de cororonavaccinaties. Let op! Er is een vmbo versie en een havo/vwo versie. Deze zijn gratis te bestellen zolang de voorraad strekt. 


Leren over vaccineren - VMBO
Zowel de boven- als de onderbouw start met een hoofdstuk over de nieuwe HPV-vaccinatiecampagne. Ze ontdekken wat het humaan papillomavirus is, hoe je het kunt krijgen en hoe vaccinatie werkt. In de bovenbouw gaan ze daarnaast nog dieper in op de bijsluiter en bijwerkingen van medicijnen en vaccinaties. Het laatste hoofdstuk gaat over het herkennen van nepnieuws, want het blijkt dat er veel onjuiste informatie rondgaat en hierdoor kunnen leerlingen minder goed een weloverwogen keuze maken om zich wel of niet te laten vaccineren.

 

Leren over vaccineren - HAVO en VWO
Ook het havo en vwo materiaal start met een les over HPV en hiervoor kijken leerlingen een aantal korte films. Het bovenbouwmateriaal bestaat uit 7 hoofdstukken met opdrachten die aansluiten bij de examenstof over het immuunsysteem. Ook zijn er opdrachten waarbij ze aan de slag gaan met het modelleren van het verloop van een infectieziekte. Download hieronder het leerlingmateriaal als boekje of per hoofdstuk. 

 
Hoe werkt het mRNA-vaccin?
Speciaal om leerlingen meer te leren over de Covid-19 vaccinatie hebben we lesmateriaal gemaakt over mRNA-vaccinaties. Geschikt voor onder- en bovenbouw.

De docentenhandleiding, Rollenspelkaartjes en Placemat zijn helaas niet meer gedrukt te bestellen. Je zult ze zelf moeten downloaden en printen. De animatie Hoe werkt een mRNA-vaccin? staat op Youtube.

  • Bestel  de vernieuwde lesboekjes Leren over Vaccineren hier (of scroll naar beneden naar het bestelformulier).

 


Interessante links over vaccinatie