Nieuw lesmateriaal over stamceldonatie: placemat en kaartspel

| Nieuws
Nieuw lesmateriaal over stamceldonatie: placemat en kaartspel

Van orgaan- en bloeddonatie heeft iedereen wel gehoord. Maar stamceldonatie is veel minder bekend. In Nederland zorgt Stichting Matchis ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. We werden door Stichting Matchis gevraagd om stamceldonatie meer bekendheid te geven in het onderwijs. Stamceldonatie kan vanaf 18 jaar, dus kozen we samen met een team van biologiedocenten ervoor om lesmateriaal voor bovenbouw havo/vwo te maken.

We hebben heel mooi gratis lesmateriaal ontwikkeld waarbij we aansluiten bij de examenstof over het immuunsysteem. In de eerste les kijken de leerlingen een animatie waarin antwoord gegeven op de vraag wat stamceldonatie is en waarom het zo moeilijk is een match te vinden (dat komt door de grote variatie van ieders HLA-systeem, de antigenen aan de buitenkant van de witte bloedcellen). Bij deze animatie krijgt de klas een verwerkingsopdracht, heel handzaam op een “placemat”, met vragen en weetjes. Zo leren ze over stamcellen, celdifferentiatie en graft versus host disease. Bovendien wordt er ook geoefend met de Binas (o.a.Tabel 84L over de (a)specifieke afweer). Altijd handig als examentraining. Naast inhoudelijke vragen is er ook aandacht voor meningsvorming. In tweetallen worden stellingen besproken zoals: ‘Ik wil alleen stamceldonor worden als ik mag bepalen wie mijn stamcellen krijgt.’

De placemats zijn nu gratis te bestellen. Het lesmateriaal wordt binnenkort ook nog uitgebreid met een leuk en leerzaam kaartspel met vraag-antwoord-kaartjes, met als doel zoveel mogelijk goede “matches” te krijgen (het juiste antwoord bij de vraag). Dit kaartspel verschijtn in 2023.