Tycho Malmberg

Tycho Malmberg - projectleider communicatie en educatie


Op de basisschool wist ik al dat ik bioloog wilde worden, al voor ik wist of ik überhaupt biologie kon gaan studeren. Op mijn twaalfde verjaardag kreeg ik van mijn moeder een determinatieboekje met daarin de boodschap ‘voor mijn kleine bioloog’. Uiteindelijk mocht ik naar het vwo en kon ik dus aan die langverwachte studie biologie beginnen.

 

Tijdens mijn onderzoek met angelloze bijen in Costa Rica had ik nogal wat tegenslagen te verduren en liet ik het idee om professor te worden varen; ik wilde me niet helemaal vastleggen op een heel specifiek onderwerp. In plaats daarvan leek het me leuker om de biologie juist voor een breed publiek toegankelijk te maken.

 

‘Het is ontzettend leuk om biologische onderwerpen op een originele manier aan te snijden’

 

Na mijn studie kon ik vrijwel meteen bij het NIBI aan de slag. Ik organiseer onder andere de jaarlijkse conferenties voor biologiedocenten. De januariconferentie is inmiddels een stuk grootschaliger dan in het begin; we zijn van 250 deelnemers gegroeid naar een uitverkocht programma van meer dan 700 deelnemers. Ook heb ik de onderbouw-en-vmbo-conferentie opgezet, die voor het eerst in 2014 werd gehouden; een mooie aanvulling op de januariconferentie met veel meer veldwerk en practica. We doen echt ons best om aan alle details te denken en dat is zeker terug te zien in de veelal lovende reacties. Het begeleiden van onervaren sprekers heeft al meermaals geresulteerd in een spectaculaire lezing, zoals het slangen melken van Freek Vonk in 2012. Naast de conferenties haal ik ook veel voldoening uit de trainingen voor basisschoolleerkrachten. Het is ontzettend leuk om biologische onderwerpen op een originele manier aan te snijden en out of the box te denken, maar uiteindelijk wel bij de kern te komen en leerkrachten goede handvatten voor in de klas te geven. Het NIBI geeft me alle gelegenheid om de vonk van verwondering en inspiratie via de docenten op leerlingen over te brengen.

 

Contact opnemen met Tycho Malmberg? Mail naar malmberg@nibi.nl

 

Tycho Malmberg
Directeur Nederlands Instituut voor Biologie
malmberg@nibi.nl