Maartje Kouwen

Maartje Kouwen (1984) – Projectleider Onderwijsconferenties en Educatie

Het eerste spellingsschriftje van Maartje bevat al een verhaal over natuur: ‘ Ik hou van de natuur. Het is mooi. Je hoort geritsel en je hoort gefluit. Het is vijn als je in het bos woont’, aldus Maartje in groep 3 van de basisschool. Inmiddels woont ze in het bos, en ze is nooit meer opgehouden met schrijven.

 

‘Maanden veldwerk met scholeksters op Schiermonnikoog leverde haar eeuwigdurende liefde voor de Wadden op’

 

Toch stond wetenschapsjournalistiek niet direct op de planning, toen ze net als de meeste NIBI-biologen biologie in Groningen ging studeren, in 2003. Maanden veldwerk met scholeksters op Schiermonnikoog leverde haar eeuwigdurende liefde voor de Wadden op, plus het besef dat onderzoeker worden niet haar roeping was.

Een master wetenschapsjournalistiek volgde, en in de vrije uurtjes stond ze als wadgids op de zeebodem om schoolklassen mee op excursie te nemen. In haar laatste studiejaar ging ze stagelopen bij Bionieuws en bleef daar vervolgens tien jaar lang hangen als schrijvend eindredacteur. Ze maakte gedurende vijf jaar overstap naar de Universiteit Utrecht, waar ze werkte als persvoorlichter en als programmamaker wetenschapsevenementen voor kinderen organiseerde. Nu is ze terug op het nest, en organiseert ze als projectleider de verschillende onderwijsconferenties.

Schrijven doet ze ook nog steeds, van museumbordjes tot popular wetenschappelijke artikelen en leuke dierenfeitjes voor een tijdschriften. En ze schrijft (kinder)boeken. De titels Plassen over kwallenbeten  en Eksters houden van bling bling  zullen de NIBI-biologen niet onbekend zijn. Maar ook de Wildzoekers-serie voor kinderen mag in een biologenkast niet ontbreken.

 

Maartje Kouwen

Projectleider Educatie en Onderwijsconferenties

kouwen@nibi.nl

Maartje Kouwen
Projectleider Onderwijsconferenties en Educatie
kouwen@nibi.nl