Maartje Kouwen

Maartje Kouwen (1984) – eindredacteur Bionieuws

Als kind stond ik al met een schepnetje op een eilandstrand of met een camera in de dierentuin. Een studie biologie met veel onderzoek naar diergedrag volgde, maar het onderzoek ingaan lag toch niet voor de hand. Een master wetenschapsjournalistiek bood uitweg: schrijven over alle interessante ontdekkingen zonder zelf jarenlang in het lab of in een vogelkijkhut te zitten.

 

In een stage bij Bionieuws kwamen de liefde voor het geschreven woord en de biologie samen. Een toevallige vacature bood kans op een vaste plek op de redactie. Als eindredacteur van Bionieuws en Biologie Plus krijg ik elke tekst minstens één keer onder ogen, en schuif ik naar hartenlust met alinea’s en mooie zinnen.

 

'Het is telkens een klein hoogtepunt
als we weer een krant kunnen afleveren bij de drukker'


Reportages op locatie, recensies over musea en bijzondere gesprekken zijn de cadeautjes van dit werk – net als de prachtige boeken die we op de redactie krijgen toegestuurd. Een memorabele reportage was een rondleiding van een Vlaamse boswachter door een bos vol dode dieren waar de maden als een golvend tapijt door de karkassen bewogen; luguber en toch fascinerend.

 

Het is telkens een klein hoogtepunt als we weer een krant kunnen afleveren bij de drukker. Dan trekken we de wijn en chips open en vieren we een feestje. Hopend dat niemand in de drukproef toch nog een tikfoutje ontdekt. 

 

Maartje Kouwen
eindredacteur Bionieuws