VO 2019

Evolutie in Actie - 33e NIBI-conferentie 
Helaas de inschrijving is vol (650 deelnemers max). En de wachtlijst is ook vol. De inschrijving was vol om 13:22 uur op woensdag 20 december. De wachtlijst is ook vol met 65 wachtenden. 
  • Datum: vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2019
  • Download de programmakrant (verschijnt zaterdag 17 november bij Bionieuws 18)
  • De inschrijving is gesloten want we zijn uitverkocht!
  • Locatie: Congrescentrum De Werelt in Lunteren
  • Kosten: 430 euro (vrijdag en zaterdag) 280 euro (alleen de vrijdag)
  • Keynote lezingen van Menno Schilthuizen en Edwin Pos


De strijd om het bestaan is de motor achter evolutie. Ontsnappen is niet mogelijk, ieder levend wezen op aarde doet mee aan deze evolutionaire wedstrijd waarbij de winnaars hun genen doorgeven aan volgende generaties en verliezers uitsterven. Het leven bestuderen zonder rekening te houden met evolutie slaat dan ook nergens op. Evolutie is wat ons levende wezens met elkaar bindt. Het is ook het onderdeel in de biologie waar leerlingen misschien wel de meeste misvattingen over hebben. Zo denken sommigen dat de mens ontstaan is uit chimpansees. Of dat soorten doelgericht evolueren. ‘Giraffen kregen een langere nek omdat ze hoger bij de bomen wilden komen want daar zaten nog sappige blaadjes.’ De waarheid van de toevalligheid is vaak slecht te rijmen met hun intuïtie dat er een doel achter zit. En dan is er de factor tijd. Soms gaat evolutie over enkele generaties en dan weer over miljoenen jaren terug in de tijd. Kortom evolutionair denken vergt heel wat van leerlingen.  Het is toch ook wonderlijk dat al het leven op aarde is geëvolueerd uit een oerbacterie. Om goed evolutionair te kunnen denken dienen leerlingen verschillende biologische skills te combineren. Ze moeten kennis hebben van genetica, voortplanting, embryologie en ecologie en ook heen en weer kunnen denken tussen moleculen, cellen, organismen, populaties en ecosystemen. 

 

Deze 33e NIBI-conferentie exploreren we de geschiedenis van het leven. Met workshops, lezingen en excursies maken we de evolutie begrijpelijk zodat je er weer met je leerlingen mee aan de slag kunt. Naast evolutie komt ook de ontwikkeling van embryo tot organisme aan bod. Beleef met ons deze levensreis in Lunteren op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari 2019.


  • Cover programmakrant Evolutie in Actie 11 en 12 januari 2019 Illustrator: Merlijn van Bijsterveld