VO 2018

Biologie van de Toekomst

De conferentie is uitverkocht. De wachtlijst is nu ook vol.

Datum: vrijdag 12 en zaterdag 13 januari 2018
Locatie: Congrescentrum De Werelt Lunteren
Prijs: 425 euro (vrijdag en zaterdag), 280 euro (alleen de vrijdag).
Vrijdag en zaterdag zonder overnachting is 345 euro.
Ochtendspreker:
Stamcelonderzoeker Hans Clevers over de mogelijkheden van mini-organen en stamcellen in moderne geneeskunde.
Avondspreker: Microbioloog en columnist Rosanne Hertzberger zal spreken over wetenschap, kennis en waarheden.

 

De biologie gaat hard. Dagelijks zijn er nieuwe vindingen die er voor zorgen dat we gezonder ouder kunnen worden. Het Hubrecht lab maakt mini-orgaantjes uit stamcellen waarmee bijvoorbeeld kankermedicijnen getest kunnen worden of een kapotte darm gerepareerd. En mogelijk kunnen we met Crispr/Cas genetische aandoeningen zoals stofwisselingsziekten genezen. Maar de kranten staan ook bol met nieuws over de keerzijde van de menselijke vooruitgang. Neem de gevolgen van ontbossing en klimaatverandering. Het oppervlakte zeeijs op de Noordpool heeft voor de derde achtereenvolgende winter een recordminimum bereikt waardoor ijsberen minder voedsel kunnen vinden. Ook de mens is de dupe. Door de extreme droogte vindt een van de grootste hongersnoden ooit plaats in Somalië, Ethiopië en Kenia. En in Zuid-Amerika wordt tropisch bos gekapt om onze veestapel te voeden met soja. De vooruitgang brengt dus ook ethische dillema’s met zich mee. Kun je nog wel met goed fatsoen vlees eten of het vliegtuig pakken naar verre oorden? En willen we al die medische vooruitgang wel? Krijgen we straks designer baby’s omdat we embryo’s de beste eigenschappen mee kunnen geven? De toekomst staat bol van de uitdagingen die vragen om slimme oplossingen die van de kinderen uit jouw klas moeten komen. Zodat straks de opwarming beneden de magische 2 graden Celsius blijft. De biodiversiteit op aarde floreert. Ziektes als malaria niet langer honderdduizenden doden veroorzaken en er genoeg voedsel is om 9 miljard monden te voeden. Hoe help je je leerlingen met het opdoen van kennis en vaardigheden zoals het vormen van een weloverwogen mening? Dat ze het belang van wetenschap inzien en fake-news en alternatieve feiten op waarde weten te schatten. Hier ligt een taak voor het onderwijs. Tijdens de 32ste NIBI-conferentie laten we de nieuwste wetenschappelijke vindingen zien op het gebied van gezondheid, milieu en duurzaamheid. En verkennen we ook welke kennis en vaardigheden we onze leerlingen willen aanleren zodat ze met een mooie volle rugzak de toekomst kunnen trotseren.Kom naar Lunteren en stoom je leerlingen klaar voor de toekomst! 


  • Voorkant van de programmakrant

  • Stamcelonderzoeker Hans Clevers houdt de ochtendlezing over mini-orgaantjes en de inzet van stamcellen om organen te repareren

  • Avondspreker Rosanne Hertzberger spreekt over het belang van wetenschap in tijden van fake-news en alternatieve feiten!