vmbo 2019

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei - 6e NIBI-biologieonderwijsconferentie
Planten ontsaaien!?

  • Locatie: Congrescentrum De Werelt
  • Vraag een programmakrant aan.
  • Doe mee met de kleurplaatwedstrijd en win mooie prijzen.

‘Planten zijn saai!’ Hoe vaak hoor je leerlingen dat niet zeggen. Daarom gaan we deze 6e NIBI-Biologieconferentie de uitdaging aan om planten te ontdoen van hun saaie imago. We gaan planten ontsaaien! Dat doen we in meer dan 40 praktische (buiten)workshops, lezingen en een paar excursies.

Er is zoveel meer interessants te ontdekken over planten dan de fotosynthese en 'wortels, stengels, bladeren'. Zo verkennen we hoe algen de wereld kunnen redden. Want die microscopisch kleine waterplantjes zitten boordevol waardevolle grondstoffen. Sommige algen zijn lekker vet en zijn een prima bron voor biobrandstof. Andere algen bevatten veel eiwitten en doen dienst als vleesvervanger. Handig als we straks in 2050 tien miljard monden moeten voeden. Dat gaat zonder planten dus echt niet lukken. Met dit in het achterhoofd kan het ontsaaien beginnen. We bieden practica die verder gaan dan een cel van een ui natekenen of een bruine boon in een jampot laten groeien. We bouwen in één van de workshops een heuse mini-jungle in een grote pot en laten leerlingen nadenken wat zo’n mini-ecosysteem nodig heeft om te groeien. Voor de leerlingen, die verzorging hoog in het vaandel hebben staan, gaan we dieper in op plantaardige cosmetica en brouwen we zelf crèmes en zalfjes.

Uiteraard gaan we ook naar buiten. Daar zien we de bomen en planten groeien en zoeken we naar eetbare planten in de natuur. Ontdekken we welke planten geneeskrachtige eigenschappen hebben of wat een tiny-forest in buurt kan betekenen voor de biodiversiteit.
Omdat de conferentie een dag na het vmbo-TL/GL examen is, kunnen we in groepsverband een aantal opdrachten nakijken en vervolgens bespreken en krijg je alvast zicht op de lastige vragen en hoe die na te kijken.
Kom vrijdag 10 en zaterdag 11 mei naar Lunteren en oogst een bak vol ideeën om je plantenlessen te ontsaaien! 
 
Kleurplaat wedstrijd
Print de kleurplaat uit op A3 of A4 en kleur hem zelf in of laat je leerlingen de kleurplaat inkleuren. Hang hem daarna op een mooie plek op. Maak er een foto van en deel op social media of per mail zodat andere collega’s ook de op hoogte raken van de conferentie (en de kleurplatenwedstrijd). Mail voor 1 februari een foto van de kleurplaat naar malmberg@nibi.nl. Misschien win je een van onderstaande prijzen. De prijzen worden tijdens de conferentie uitgereikt!
 1e prijs                Mini-ecosysteem van Spruitje voor in de klas twv €175 euro:
https://spruitje.nu/product/pickles/
2e prijs                 Makkelijke Moestuinbak Deluxe kant en klaar twv €143 euro:
https://shop.makkelijkemoestuin.nl/producten/luxe-moestuinbakken
3e prijs                Plant-e product voor in de klas www.plant-e.com
                               Produceer stroom met plant in de klas twv €100 euro
Elke inzender ontvangt een zakje met bijenmengsel bloemenzaden om ’t schoolterrein bij-vriendelijk te maken.

 

 


  • Planten ontsaaien!? kleurplaat