vmbo 2019

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei - 6e NIBI-biologieonderwijsconferentie
Planten ontsaaien!?

  • Locatie: Congrescentrum De Werelt in Lunteren.
  • Inschrijving start maandag 1 april om 16:00 uur.
  • Kosten: €390 (vrijdag en zaterdag), €240 (alleen de vrijdag).  
  • Vraag een programmakrant aan. Alle NIBI-leden krijgen de programmakrant op zaterdag 30 maart thuisgestuurd samen met Bionieuws nr. 6. Ben je de afelopen 3 jaar naar de conferentie geweest dan krijg je de krant automatisch thuisgestuurd. Ben je pas verhuisd, geef dan even je nieuwe adres door.

‘Planten zijn saai!’ Hoe vaak hoor je leerlingen dat niet zeggen. Daarom gaan we deze 6e NIBI-Biologieconferentie de uitdaging aan om planten te ontdoen van hun saaie imago. We gaan planten ontsaaien! Dat doen we in meer dan 40 praktische (buiten)workshops, lezingen en een paar excursies.

Er is zoveel meer interessants te ontdekken over planten dan de fotosynthese en 'wortels, stengels, bladeren'. Zo verkennen we hoe algen de wereld kunnen redden. Want die microscopisch kleine waterplantjes zitten boordevol waardevolle grondstoffen. Sommige algen zijn lekker vet en zijn een prima bron voor biobrandstof. Andere algen bevatten veel eiwitten en doen dienst als vleesvervanger. Handig als we straks in 2050 tien miljard monden moeten voeden. Dat gaat zonder planten dus echt niet lukken. Met dit in het achterhoofd kan het ontsaaien beginnen. We bieden practica die verder gaan dan een cel van een ui natekenen of een bruine boon in een jampot laten groeien. We bouwen in één van de workshops een heuse mini-jungle in een grote pot en laten leerlingen nadenken wat zo’n mini-ecosysteem nodig heeft om te groeien. Voor de leerlingen, die verzorging hoog in het vaandel hebben staan, gaan we dieper in op plantaardige cosmetica en brouwen we zelf crèmes en zalfjes.

Uiteraard gaan we ook naar buiten. Daar zien we de bomen en planten groeien en zoeken we naar eetbare planten in de natuur. Ontdekken we welke planten geneeskrachtige eigenschappen hebben of wat een tiny-forest in buurt kan betekenen voor de biodiversiteit.
Omdat de conferentie een dag na het vmbo-TL/GL examen is, kunnen we in groepsverband een aantal opdrachten nakijken en vervolgens bespreken en krijg je alvast zicht op de lastige vragen en hoe die na te kijken.
Kom vrijdag 10 en zaterdag 11 mei naar Lunteren en oogst een bak vol ideeën om je plantenlessen te ontsaaien! 


  • Voorkant van de programmakrant

  • Ecosysteem in een pot door Spruitje

  • Makkelijke Moestuinbak Deluxe kant en klaar