Plassen over kwallenbeten

Bestelformulier voor (veelvouden van) 10 exemplaren onderaan de pagina

 

Waarschuwt jouw moeder ook nog steeds dat je niet zonder jas naar buiten moet gaan, omdat je dan verkouden wordt? Doe je ’s avonds het raam dicht omdat er anders muggen op het licht afkomen? En heb je wel eens geplast over een kwallenbeet? Nergens voor nodig. Het zijn allemaal verzonnen volkswijsheden gebaseerd op niets anders dan lariekoek.

 

 

Hardnekkige misvattingen
Het boek Plassen over kwallenbeten laat op luchtige wijze zien hoe het echt zit met meer dan vijftig hardnekkige biologische misvattingen. Die doen de ronde op straat en in het café, maar opmerkelijk genoeg ook in de schoolboeken. Dat je verschillende smaakzones op je tong hebt, waarmee je zout of zuur proeft bijvoorbeeld. Dat kinderen druk worden van suiker. Of dat je planten geen water mag geven in de zon. In dit boek worden de kletspraatjes stuk voor stuk ontleed.

 

Voorwoord van Freek Vonk
Freek Vonk schreef het voorwoord bij dit vermakelijke boek: ‘Wat het eigenlijk is: we gaan te weinig op ontdekkingsreis om de biologie met eigen ogen in actie te zien. Om zelf te ontdekken dat apen geen vlooien zoeken, en dat struisvogels hun kop echt niet in het zand steken. Trek eropuit en ontdek het zelf. Of lees dit boek. Want biologie is te leuk om niet meer vanaf te weten.’

 

Over de makers
Maartje Kouwen, Steijn van Schie en Koen Moons zijn biologen en wetenschapsjournalisten. Ze zijn onderdeel van de redactie van biologenvakblad Bionieuws. Tot voor kort moest Maartje Kouwen niezen van paardenbloempluisjes. Steijn van Schie at graag ijs om af te koelen. En Koen Moons plaste wel eens over kwallenbeten. Inmiddels hebben ze deze lariekoek grondig ontleed. Illustrator Merlijn van Bijsterveld maakte de treffende illustraties in het boek. 

 

Week van de Biologie
Plassen over kwallenbeten verscheen ter gelegenheid van de Week van de Biologie (1 – 7 oktober 2018), een week waarin het Nederlands Instituut voor Biologie iedereen een beetje biowijzer wil maken. Een week vol activiteiten door het hele land, van openbare lessen tot symposia, publiekslezingen en excursies. Biologie voor iedereen!

 

Boek bestellen
Plassen over kwallenbeten - biologische lariekoek ontleed is te koop voor €9,90 bij de boekhandels. Bijvoorbeeld bij Primavera Pers of bij bol.com of bruna.nl. Wil je tien exemplaren of een veelvoud van tien exemplaren ontvangen? Dan kun je deze als speciale ledenactie bij het NIBI bestellen via onderstaand formulier. De kosten per tien exemplaren bedragen 50 euro inclusief btw en inclusief verzendkosten.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Recensie-exemplaar?
Meer info over het boek? Mail dan naar Steijn van Schie (schie@nibi.nl). Voor het aanvragen van een recensie-exemplaar kun je mailen naar Tycho Malmberg (malmberg@nibi.nl). Zet er dan ook even bij in welke krant of medium je er aandacht aan gaat besteden. Het boek is vanaf oktober 2018 ook gewoon te koop voor 9,90 euro.