Biodebat

Doe mee aan het Biologieonderwijs Debat op vrijdagochtend 29 september in Madurodam, Den Haag en/of het Biodebat Voeding, Gezondheid en Duurzaamheid op vrijdagmiddag 29 september op dezelfde locatie. Meld je aan via het formulier onder aan deze pagina.

Ochtend: Biologieonderwijs Debat
Welke biologische kennis en welke vaardigheden moeten beslist in het biologieonderwijs aan de orde komen? Wat zou iedere Nederlander van biologie moeten weten? Dat zijn de centrale vragen tijdens het debat. We verwachten een mening van ouders, professionals uit het onderwijs, ondernemers, beleidsmakers, ngo’s en politici over de ideale inhoud van het biologieonderwijs van 0 tot 99 jaar.
Na een korte intro van NIBI-directeur Leen van den Oever geven we deelnemers de ruimte om knelpunten of oplossingen te pitchen. Daarna gaan we aan de slag om antwoord te geven op de vraag wat alle leerlingen in het basisonderwijs moeten weten over biologie. Dat doen we ook voor de leerlingen in de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs, voor het middelbaar beroepsonderwijs en voor studenten aan de hogescholen en universiteiten.
Deelnemers aan het debat krijgen alle ruimte om te laten weten waarom iets beslist in het curriculum moet. Wie heeft de beste argumenten, waar zit de maatschappij op te wachten en hoe krijgen we alles gebakken in de altijd beperkte tijd voor biologieonderwijs? Om het nog mooier te maken houden we ook een debat over de ideale docent voor het biologieonderwijs. De opbrengst van Het Biologieonderwijs Debat is een brief aan de nieuwe minister van onderwijs die tegen die tijd zou kunnen aantreden.
Wil je meedoen aan het debat? Graag! We zoeken naar een goede mix van deelnemers uit het onderwijs en ook van buiten het onderwijs. Heb je een mening, wil je je stem laten horen of wil je sowieso een ei kwijt, meld je dan aan via het formulier onderaan deze pagina. Je kunt je hier ook aanmelden om een pitch van een minuut over jouw onderwerp te geven. Schrijf je snel in, want het aantal deelnemers is beperkt; vol is vol!

Ochtendprogramma
09.30 uur     Ontvangst van de genodigden.
10.00 uur     Inleiding op het debat door Leen van den Oever, directeur van het NIBI en secretaris van IOBT. Afgewisseld met hartenwensen, knelpunten, uitdagingen en stekelige columns.
10.50 uur    Debat in groepen langs de leerlijn over de inhoud van het biologieonderwijs in Nederland en over de kwaliteit van de docent, en over overstappen en doorstromen. Met columns van politici. Win een prijs voor het beste argument of voor de beste oplossing.
11.30 uur    Geef je stem aan de meest urgente maatregel of aan de beste oplossing. We maken ter plaatse een brief aan het nieuwe kabinet en aan de Tweede Kamer.
12.30 uur    Einde ochtendprogramma, lunch.

Middag: Biodebat Voeding, Gezondheid en Duurzaamheid
Debatteer onder leiding van Jort Kelder mee over voeding, gezondheid en duurzaamheid en over de rol die biologie daarin speelt.

14:00 uur         Klimaatverandering en ons landschap
Klimaatwetenschapper Appy Sluijs blikt terug op klimaatverandering in het verleden en schetst scenario’s voor de toekomst en de impact hiervan op ons leven.
Trekvogelecoloog Theunis Piersma huilt van binnen als hij door het Friese landschap fietst. Hij voelt de landschapspijn. Monotone graslanden zonder weidevogels. Is dit wat we willen?
Ga in debat met experts over het klimaat en de toekomst van ons landschap.


15:00 uur        Voedselproductie van de toekomst
Hoe kunnen we ons voedsel blijven produceren de komende jaren? Ecomodernisten zien kansen voor een scheiding van natuur en landbouwgrond. Maak met biotech en stapelstallen de vlees- en gewassenopbrengt per hectare groter en er blijft meer ruimte over voor ongerepte natuur.
Ecoloog David Kleijn onderschrijft juist het belang van natuur in landbouwgebieden. Om die te behouden moeten keuzes gemaakt worden met regionaal minder vee, minder mest en minder productie. Waar moet het heen met de voedselproductie in Nederland? Laat je horen en debatteer mee.

16:00 uur        Moderne geneeskunde en gezond gedrag
De huidige embryowet is verouderd. Als het straks wel is toegestaan om embryo’s te kweken voor medisch onderzoek komt het genezen van genetische aandoeningen in een stroomversnelling.  Hoe ver gaan we met genetische manipulatie? En hoe bevorder je gezond gedrag? Met een vet- of suikertaks op ongezond eten? Of moeten we juist gezond gedrag belonen in plaats van ongezond gedrag bestraffen? Debatteer mee om Nederland nog gezonder te krijgen.

17:00 uur       Borrel

Meld je aan voor het onderwijsdebat en/of het biodebat via het aanmeldformulier. Doe het snel, want het aantal deelnemers is beperkt; vol is vol!  • Jort Kelder leidt het middagdebat